top of page

Prechádzky v zime

I keď poriadna zima ešte do našich končín nedorazila, príroda sa už poctivo pripravuje na jej príchod. Dni sa ochladzujú a tých krajších, slnečnejších ubúda. Ráno je dlho tma a poobede sa rýchlo stmieva. Ak sa však prekonáte a aj napriek tomu sa vyberiete na prechádzku do kúpeľného parku či nášho lesoparku, príroda sa vám za to určite odvďačí.

Minerálny prameň slatinského typu "Slatinka"

Pobyt v prírode je v každom ročnom období tým najlepším lekárom a terapeutom pre telo a dušu. Prínosy zimných prechádzok sú obrovské – fyzické, ale aj psychické. Čerstvý vzduch pretkaný vôňou ihličnanov, slnečné lúče a pohyb sú pre celkové zdravie veľmi dôležité a prospešné. Prechádzky v chladnejšom počasí vám pomôžu spáliť viac kalórií, pretože telo sa musí viac namáhať, aby sa zahrialo. Keď sa začnete hýbať, začnú sa v tele vyplavovať endorfíny – hormóny šťastia, vďaka ktorým sa cítime tak skvelo. Pohyb nám rozprúdi celý organizmus, čo blahodarne pôsobí na naše telo i krásu. Ak sa vyberiete na prechádzku s partnerom či priateľmi, stáva sa z prechádzky aj príjemné stretnutie a miesto na vzájomné spoznávanie sa.


Na čo však nezabudnúť pred odchodom z domu?

  • Správne oblečenie - nezabudnite sa teplo obliecť! Najlepšie je vždy obliecť si tri vrstvy oblečenia, navrch niečo, čo si v prípade, že by vám ostalo príliš teplo, viete vyzliecť a odniesť. Oblečenie by malo byť vzdušné, najlepšie sú bavlnené, termo oblečenia určené na športové aktivity. Vyhýbajte sa ťažkým nevzdušným veciam, ktoré vám budú spôsobovať problémy pri chôdzi. Noste svetlé, dobre viditeľné oblečenie s reflexnými prvkami, v prípade potreby reflexnú vestu. Tma je v zime veľmi skoro, treba myslieť najmä na vlastnú bezpečnosť. Mnohé zimné bundy pánske, dámske i detské majú takéto prvky a napriek tomu sú veľmi vkusné a moderné. Rovnako je dôležitá pokrývka hlavy, krku a na rukách teplé pohodlné rukavice. 30 % telesného tepla stráca telo práve cez hlavu. A studené ruky či zamrznuté uši nám určite prechádzku nespríjemnia.

  • Správna obuv - dôležitou výbavou do prírody je nesporne vhodná obuv. V zime by sme si mali vyberať obuv, ktorá je vhodná aj do mokrého a šmykľavého terénu, aby nedošlo pri páde na povrchu pokrytom ľadom, či mokrom teréne lesa a parku k úrazu. Vyhnite sa obuvi s hladkou podrážkou či s podpätkami.

  • Turistická taška alebo menší batoh na drobnosti – sú veci, ktoré nosíme za každých okolností so sebou, či už ideme len do obchodu, na návštevu alebo aj do prírody na prechádzku. Je dobré si preto pripraviť pre ne vhodnú tašku - ruksak, aby nám pri chôdzi nezavadzali, ale zároveň, aby sme veci, ktoré potrebujeme, mali pri sebe. Nezabudnite si so sebou pribaliť aj fľašku s vodu! Aj počas zimných prechádzok je veľmi dôležité dodržiavať pitný režim, pretože suchý zimný vzduch vysušuje a hoci to možno ani nepostrehnete, aj v zime sa telo spotí pri fyzickej aktivite a vydá zo seba určité množstvo tekutín. Či už to bude voda alebo čaj, dôležité je pri balení naň nezabudnúť! 😊

  • Zimné pomôcky – ak idete na dlhšiu prechádzku, alebo máte problém s chôdzou, výbornou pomôckou sú turistické palice.


NÁŠ TIP! Alternatívou pravých turistických palíc môžu byť aj pevnejšie palice z konárov, ktoré nájdete v lese.



Kúpeľný park v zime

Na čo nezabudnúť pri prechádzkach ...


Pokojné tempo - zimná prechádzka by sa mala niesť v pokojnom tempe. Už len fakt, že ste vonku a hýbete sa, pozitívne vplýva na zdravie. Nie je potrebné hnať sa. Začnite pomalým tempom, aby ste dali svalom čas na rozohriatie.

  • Poveternostné vplyvy - berte do úvahy nielen vonkajšiu teplotu, ktorú ukazuje teplomer, ale aj smer a silu vetra, aby ste sa cítili pohodlne. Vietor silno ovplyvňuje aj pocitovú teplotu. Čím väčší vietor, tým sa nám zdá, že vonku je chladnejšie.

  • Pozor na choroby - Ak trpíte nejakým závažným ochorením , napr. ochorenia srdca, astma alebo inými respiračnými ochoreniami, najprv sa o vhodnosti pravidelných zimných prechádzok poraďte s vaším lekárom.

  • Bezpečnosť – v zimnom období treba vo väčšej miere dbať na bezpečnosť. Počítajte s tým, že takmer všetko vonku je vlhké a chodníky sú šmykľavé, často krát pokryté vrstvou ľadu. Buďte preto obzvlášť opatrní! Vyhnite sa chôdzi s rukami vo vreckách. Takáto chôdza ovplyvňuje našu rovnováhu a stabilitu celého tela.

  • Spoločnosť - nájdite si partnera, s ktorým budete prechádzky absolvovať – budete mať lepšiu náladu a budete motivovaní vyberať sa von pravidelne.

Spôsobov ako posilniť svoje zdravie a hlavne imunitu, ktorá je najmä v zimných mesiacoch stále skúšaná je viacero. Chôdza patrí k tým najprirodzenejším. Je zadarmo a nič nás nestojí! V spojení čarovnej prírody sú prechádzky tým najprirodzenejším posilňovačom imunity a zdravého duševného zdravia.

A na záver: Čakajú nás vianočné sviatky, ktoré sa budú už tradične niesť v duchu hojnosti a plných stolov. Pravidelné prechádzky nám v tomto období pomôžu udržať si správnu kondíciu a ručičky na váhe sa nepohnú nesprávnym smerom. 😊


Kúpeľný park - Víla Dudinka




90 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page