top of page

EKOLOGICKÁ DOPRAVA V MESTE A REGIÓNE alebo o tom ako vznikla Požičovňa bicyklov v TIC-u

Updated: Mar 23, 2022

Dovolenka už nie je len o pasívnom oddychu, kedy prídete do kúpeľov a venujete sa len sladkému ničnerobeniu a liečebným procedúram. V dnešnej dobe mnoho návštevníkov a kúpeľných hostí vyhľadáva rôzne spôsoby ako si spríjemniť čas počas pobytu a zároveň spoznať kraj, ktorý navštívi.



Trendy vo vývoji v oblasti cestovného ruchu a záujem návštevníkov o aktívne trávenie voľného času v meste nás primäli porozmýšľať, čo nové by sme priniesli do našej destinácie, aby to bolo ekologické a hlavne zaujímavé. Krásna príroda, mnoho atraktivít v meste i okolí a zaujímavé cyklotrasy naznačovali vopred, akou cestou sa vyberieme. Cestou trvalo udržateľného rozvoja cestovného ruchu (TUR CR) v našej kúpeľnej destinácii a podpory ekologickej dopravy v meste. Zriadenie Požičovne bicyklov, e-bikov a kolobežiek v turistickom informačnom centre je začiatkom našej cesty budovania TUR CR našej destinácie, v ktorej budeme v ďalších rokoch pokračovať.


Nie je jednoduché vybrať priestory, bicykle a hlavne čakať, či sa celý projekt ujme. Tí, čo nás sledujete aj na FB stránke, viete, že kým došlo k fyzickému výberu e-bikov a horských bicyklov, mali sme chvíľočku možnosť si ich zapožičať a skúšať. Navštívili sme nejednu predajňu a inšpirovali sa mnohými požičovňami. Pomohli nám dobré rady prenajímateľov, ako i predajcov bicyklov, až sme sa rozhodli a nakoniec si vybrali značku Rock Machine.






Kým sme otvorili našu Požičovňu, bicykle testovali zamestnanci OOCR, členovia Cykloklubu Dudince, o. z., a tiež ubytovaní návštevníci v liečebných domoch.

Tohtoročný február privial druhú várku bicyklov. Tentokrát 5 ks horských bicyklov Rock Machine Torrent 90-29, model 2021. Náš bicyklový sortiment bol kompletný.. Ešte nás čakali drobné úpravy požičovne a mohli sme otvárať! Po papierových ceremóniách a technických zabezpečeniach sme boli pripravení otvoriť našu požičovňu verejnosti.



Veľký deň otvorenia nastal v PONDELOK 19.4.2021.



Od tých čias sa našimi dvermi Požičovne premlelo mnoho klientov, ktorí spoznali kraj na 2 kolesách. Misia bola splnená! Obavy, že projekt bude neúspešný, sa rozplynuli s príchodom prvých klientov a neutíchajúcom záujme o bicykle. Návštevníci chválili, informovali, skúšali a hlavne využívali ekologickú dopravu v meste a za pamiatkami v okolí.



Čo nám priniesol prvý rok prevádzkovania Požičovne ?


Záujem o bicykle a hlavne o ekologickú dopravu rastie. Voľný čas nie je len o kávičkovaní a relaxe pri knihe, ale o aktívnom prežívaní voľných chvíľ počas pobytu v našich kúpeľoch. Teším sa, že sme si vybrali správnu cestu do budúcna, ktorú budeme v najbližších rokoch rozvíjať. Pripomienky o trasách, postrehoch z potuliek na bicykloch v našom meste, ako i návrhy na zlepšenie od našich klientov, nás budú posúvať ďalej, aby sme pre vás vytvárali prostredie, v ktorom sa budete dobre cítiť a ponúkli vám opäť dôvod, prečo si vybrať kúpeľnú liečbu a dovolenku v našom kúpeľnom mestečku Dudince.




Cyklovýlet Sebechleby Stará Hora 2.10.2021






63 views0 comments
bottom of page